Zoeken
  • Jolien Koekoek

Angela Huizer

27 jaar

Gebruikte vormen van anticonceptie:

De pil Ethinylestradio/Levonorgestrel 0,03/0,15 / Pil Yaz 24+4 / Condooms in combinatie met Daysy Fertility tracker.Hoe oud was je toen je begon met hormonale anticonceptie?

14 jaar toen ik startte met het gebruik van de pil.


Met welke zorgvraag ging je naar de huisarts?

In eerste instantie had ik veel last van pukkeltjes tijdens mijn pubertijd, via vriendinnen en meisjes uit mijn klas hoorde ik dat de pil dit kon verhelpen, toen ik op dat moment ook een vriendje kreeg leek mij dit een mooi moment om een recept aan te vragen bij de huisarts. Ik durfde niet goed aan te geven dat ik het wilde slikken als anticonceptie dus gaf aan dat het tegen de puistjes was.
Welke pil kreeg jij voorgeschreven van de huisarts, heb je deze altijd geslikt of ben je gewisseld?

De eerste pil die ik slikte was ethinylestradiol/levonorgestrel 0,30/0,15 mg, na een aantal maanden merkte ik dat ik flink was aangekomen en grotere borsten had gekregen om deze reden ben ik toen over gegaan naar de YAZ 24+4 pil, deze bestaat uit Ethinylestradiol/Drospirenon 3/0,02 mg hier reageerde mijn lichaam de eerste jaren een stuk beter op.


Wat voor bijwerkingen ervaarde jij tijdens het slikken van de pil?

Na een jaar of 6/7 merkte ik flink wat mentale bijwerkingen ervaarde, zware moodswings, emotionele uitbarstingen (van intens vrolijk naar in 1 omslag gigantische huilbuien). Ik heb zelfs een moment gehad dat ik in de auto zat en dacht dat ik het zo zat was die wisselende emoties dat ik ook tegen de vangrail aan kon rijden. Gelukkig kon ik dit gevoel vrij snel relativeren met de gedachte dat ik heel erg blij en gelukkig met mijn leven ben en dat niet zou willen. Mijn libido werd ook minder en minder, er kwam weinig tot geen initiatief meer vanuit mij of ik moest echt ‘zin maken’.


"Mijn libido werd ook minder en minder, er kwam weinig tot geen initiatief meer vanuit mij of ik moest echt ‘zin maken’. "

Wat heeft je doen besluiten om te stoppen met het gebruik?

Doordat mijn libido en emotionele welzijn zo diep zat was ik het zo spuugzat, ik wilde weer in balans zijn, steady en mijn vriend uit mijzelf bespringen omdat ik daar dan zin in had. Na flink wat onderzoek, gesprekken met vrouwen om mij heen en mijn vriend hebben we samen besloten om in te stoppen met het gebruik van de pil als anticonceptie.


Hoe lang ben je nu gestopt en hoe bevalt dit?

Ik ben nu 1,5 jaar gestopt ongeveer. Het voelde na de eerste twee maanden alsof een donkere wolk eindelijk wegtrok, er kwam weer lucht en balans in mijn lijf. Ik kon niet meer van mijn vriend afblijven en was emotioneel meer in balans. De eerste 8 maanden kwam daar wel bij dat ik tijdens de fase van ‘ontpilling’ flinke hormonale uitbarstingen kreeg wat zorgde voor een nieuwe onzekerheid. Door op mijn voeding te letten, voedingssupplementen te slikken die helpen bij het herstellen van de hormoonbalans en te investeren in de juiste skincare trok dit na 1 jaar weg. Door deze fase heb ik ook geleerd dat het vrij normaal is om geen perfecte huid te hebben (zoals je dat soms voorgeschoteld krijgt op social media) en maak ik mijzelf minder druk om een puistje hier en daar. Je ziet het zelf onder een vergrootglas maar andere zien nog steeds de mooie en blije vrouw die je bent.


Wat gebruik je nu als anticonceptie?

Direct toen ik stopte met de pil ging ik over op het gebruik van de Daysy, een fertility tracker. Hiermee krijg je meer inzicht in je cyclus en kun je heel gericht zien via een app wat je vruchtbare momenten zijn zodat je dan eventjes een condoom gebruikt. Ik heb mezelf van tevoren heel erg goed ingelezen zodat ik wist waar ik aan begon. Bij het gebruik van Daysy gaat het er namelijk om dat je secuur en consequent bent, als je dit goed doet dan is Daysy betrouwbaarder dan de pil.


Zie www.daysynederland.nl voor meer informatie of neem contact op met Patricia Dijkma voor al je vragen. 

Dit is een ervaringsverhaal, voor iedereen is de ervaring van hormonale anticonceptie anders. Vraag altijd goed advies aan een deskundige, denk aan je huisarts of gynaecoloog. Wij zijn géén medische experts, maar maken de verschillende ervaringen rondom hormonale anticonceptie bespreekbaar. Dat hoort toch heel normaal te zijn?

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven