Zoeken
  • Jolien Koekoek

Chiara Arbouw

27 jaar

Gebruikte vormen van anticonceptie:

De pil Ethinylestradio/Levonorgestrel 0,03/0,15 / Condooms in combinatie met Daysy Fertility tracker.


Op mijn 16e ben ik begonnen met het slikken van de pil. De huisarts gaf aan dat het slim was om de pil te gebruiken omdat ik een onregelmatige cyclus had, door de pil te gebruiken had ik dit zelf in de hand.
"Ik heb de pil een jaar geslikt en ben er daarna mee gestopt omdat ik erg veel vocht vasthield in mijn gezicht. Dit was geen goede combinatie met mijn modellenwerk."

Op mijn 19de ben ik weer begonnen met de pil omdat ik in een vaste relatie zat. De tweede keer dat ik de pil gebruikte viel het mij op dat ik veel bijwerkingen ervaarde, zoals: heftige moodswings, depressief en zwaar gevoel en een verlaagd libido. Op mijn 24ste heb ik besloten om te stoppen met het gebruik van de pil als anticonceptiemiddel.
Waarom ben je gestopt?


De zware mentale bijwerkingen werden mij teveel. Ik heb mezelf goed ingelezen naar de alternatieven, veel online onderzoek gedaan, omdat ik het ontzettend belangrijk vind dat je niet zomaar overal blind in duikt. Hoe ik me nu voel? Ik ben twee jaar gestopt met de pil AND THANK GOD. de beste beslissing ooit voor mij. Het zware gevoel verdween vrij snel, ik zit beter in mijn vel, heb meer energie en de moodswings die had, zijn er alleen nog voor/tijdens mijn menstruatie.


Wat gebruik je nu dan?

Omdat ik mijzelf toch wilde blijven beschermen heb ik gekozen voor Daysy. Dit is een lichaamsthermometer die gebruik maakt van de vruchtbaarheidsbewustzijn methode door je cyclus te leren kennen en volgen. Het algoritme in Daysy heeft een nauwkeurigheid van meer dan 99%. Daysy bevat daarbij ook geen kunstmatige hormonen, een groot voordeel voor mij. Daysy vraagt om secuur gebruik, dat was voor mij geen probleem.


Voor mij is het zo belangrijk dat wij vrouwen elkaar kunnen helpen met onze ervaringen en ik ben blij dat ik met dit project mijn steentje bij kan dragen in het proces van bewustwording over het gebruik van hormonale anticonceptie en je lichaam. 

Dit is een ervaringsverhaal, voor iedereen is de ervaring van hormonale anticonceptie anders. Vraag altijd goed advies aan een deskundige, denk aan je huisarts of gynaecoloog. Wij zijn géén medische experts, maar maken de verschillende ervaringen rondom hormonale anticonceptie bespreekbaar. Dat hoort toch heel normaal te zijn?

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven