Zoeken
  • Jolien Koekoek

Laura Verputten

33 jaar

Gebruikte vormen van anticonceptie:

Nuvaring / Pil Microgynon / Condooms


"Blijf altijd je gevoel volgen en luisteren naar je lichaam."


Op mijn 18e ben ik begonnen met hormonale anticonceptie, de Nuvaring. Ik kreeg een vriendje en wilde een geschikte vorm van anticonceptie gebruiken. Helaas werkte de Nuvaring niet zoals ik hoopte en raakte ik in verwachting voor de ring heen. Ik wist niet dat ik zwanger was omdat de test negatief aangaf. Tot ik na 2 maanden een miskraam kreeg.Vanaf toen ben ik direct gestopt met de Nuvaring, dit was niet voor mij weggelegd. De ring zat voor mij oncomfortabel, ook tijdens de seks. Dan deed ik hem liever uit, weg functie van anticonceptie. Dus ben ik overgestapt naar de pil, Microgynon.


"Ik vond ik de Nuva ring erg oncomfortabel zitten, ik voelde de ring heel vaak zitten en tijdens seks . Dus deed ik de ring dan maar even uit, maar dat was dan evengoed wel een gedoetje."

Tijdens het gebruik van de pil voelde ik me goed, ik had weinig last van bijwerkingen. Na zo'n 7 jaar kwam hier verandering in. Tijdens pre-menstruatie week schommelde mijn humeur gigantisch, ik was snel geprikkeld en had een kort lontje. Ik kon niet meer goed op mijn gevoel vertrouwen omdat ik overal wat achter zocht. Na mijn menstruatie week sijpelde deze gevoelens weg en werd het weer steady. Zo was het de ene helft van de maand steady waarbij het de andere helft het andere uiterste wel leek.


Het is bijna onbeschrijfbaar hoe PMS voelt, ik kan er ook nog steeds niet goed de woorden voor vinden. Het voelt alsof ik word overgenomen door een gemene alter ego die ook echt oprecht vind dat wat ze voelt de waarheid is en dus ten koste gaat van alles (vrienden, ouders, werk, etc).

Dit werd elke maand steeds erger tot de maat vol was. Ik probeerde te achterhalen waar dit vandaan kwam en voor mij was de link, de kunstmatige hormonen van de pil.

Waarom ben je gestopt?


Na zo'n 8 jaar was ik single, en stond ik even stil bij het idee waarom ik uberhaupt nog de pil slikte. Waarom nog kunstmatige hormonen innemen als je het helemaal niet "nodig" hebt?!


Toen ik stopte waren al mijn vriendinnen ‘ gewoon’ aan de pil. Eigenlijk stond niemand er echt bij stil en was/is het vrij normaal. Dus de logica dat ik stopte omdat ik geen relatie had, daar was alle begrip voor. Maar toen ik vertelde dat ik mede wilde stoppen omdat ik zo'n last had van de hormonale/mentale bijwerkingen van de pil ontstond daar onbegrip.


Hierdoor dacht ik soms echt dat het gewoon tussen mijn oren zat en twijfelde ik aan mijzelf. Dit werd een paar jaar later wel "normaler" toen meer vriendinnen stopte en ik er meerdere vrouwen over hoorde.


Daarnaast (en dat is soms nog steeds) waren de reacties best negatief op het feit dat ik dus alleen seks heb met condoom, omdat ik geen hormonale anticonceptie wil gebruiken. Want dit vinden de meeste een dooddoener of veel gedoe. En dat was (en is) wel vaak een discussiepunt lijkt wel.


Hier was ik erg zoekende in in het begin omdat het voor mij nog onduidelijk was wat de andere opties waren. En dan met name, de opties zonder hormonen? Ik heb gelukkig wel altijd mijn gevoel gevolgd en geluisterd naar mijn lijf en wist hierdoor dat ik het juiste pad had gekozen.


Hoe lang ben je nu gestopt en hoe bevalt dit?


Rond mijn 26ste ben ik gestopt en dat beviel mij echt super goed. Algauw viel het me op de dat PMS minder was, het was er nog wel! Maar minder. Mijn menstruatie werd wel een stuk heviger en de fysieke klachten namen toe, denk aan, rugpijn, buikkramp, hoofdpijn. Maar na een tijdje zakte dit ook af en werd het steadier.


Rond mijn 28ste kreeg ik een relatie en wilde ik het weer proberen, de pil. Helaas pakte dit niet helemaal zo uit als ik hoopte. De PMS verergde keer 10 en ik voelde me zo zwaar en ongelukkig (terwijl ik midden in mijn liefdesbubbel zat!). Ik ben toen weer gestopt met de pil en toen viel het mijn vriend ook op dat het een wereld van verschil was en supporten hij mij hierin.


Nu gebruiken we gewoon 'old school' de condooms en volg ik mijn cyclus via een een. In de week na mijn eisprong doen we dan lekker niets!Wat zou je als advies geven aan de jongere versie van jezelf?


Ik zou mijn jongere zelf (en trouwens ook mijn kinderen) als advies geven om eerst wat meer onderzoek te doen naar anticonceptie. De verschillende soorten mogelijkheden en vooral wat de verschillende hormonen met je lijf en koppie kunnen doen. En daardoor minder klakkeloos aannemen wat de dokter bijvoorbeeld voorschrijft. Blijf altijd je gevoel volgen en luisteren naar je lichaam! 


Dit is een ervaringsverhaal, voor iedereen is de ervaring van hormonale anticonceptie anders. Vraag altijd goed advies aan een deskundige, denk aan je huisarts of gynaecoloog. Wij zijn géén medische experts, maar maken de verschillende ervaringen rondom hormonale anticonceptie bespreekbaar. Dat hoort toch heel normaal te zijn?

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven