Zoeken
  • Jolien Koekoek

Rosan Bleijendaal

31 jaar

Gebruikte vormen van anticonceptie:

De pil Microgynon (20 of 30 mg) / Diane pil / Condooms in combinatie met Daysy Fertility Tracker.


" Ik ben blij dat mijn lijf, mijn lijf is"


Op mijn 18e ben ik begonnen met hormonale anticonceptie, de pil. Ik had een relatie en was op zoek naar anticonceptie. Ik starte met Microgynon, daarbij kreeg ik doorbraak bloedingen en ben ik op advies van mijn huisarts overgestapt naar een zwaardere pil, de Diane pil, mede ook doordat ik last had van wat puistjes, eigenlijk 'gewonen' puber puistjes."Nadat de Diane pil negatief in het nieuws kwam, en ik op dat moment geen relatie had ben ik gestopt met deze pil."

Toen ik na 1,5 jaar een nieuwe relatie kreeg ben ik overgestapt op de Mirena Spiraal. Ik wilde vanwege de hoeveelheid hormonen geen pil meer slikken, en in overleg met een gynaecoloog hebben we voor de Mirena spiraal gekozen. Deze bevat een stuk minder hormonen dan de pil die ik slikte.


Nadat ik gestopt was met de Diane Pil voelde ik mijzelf anders. Eerst viel het fysieke op; vette haren, vette huid, acne. Daarna ook mentaal, ik voelde mij lichter, en wat vrijer juist. Hierbij viel het mij op dat ik wel dat ik ook meer voelde en écht bewuster meemaakte. Ik was mij er van bewust wat ik voelde en waarom. De emotionele uitbarstingen kwamen alleen voor tijdens of net voor mijn menstruatie. Terwijl toen ik de pil slikte die heel sporadisch gebeurde.Toen ik de pil nog slikte vond ik het moeilijk om mijn gevoelens te plaatsen en was ik weinig bezig met waarom ik me voelde zoals ik me voelde. Ik voelde me gewoon zoals dat dan was of ik reageerde zoals ik reageerde, het hoorde gewoon bij mij. Het ene moment voelde ik mij somber andere momenten heel emotioneel of juist heel blij. Na het stoppen met het gebruiken van de pil besefte ik eigenlijk dat dat wel eens door de pil kon komen.


Tijdens de Mirena spiraal was ik daarentegen juist heel bewust bezig met of ik bijwerking zou ervaren. De bijwerkingen die ik ervaarde tijdens de pil, heb ik nooit zo erg gehad als met de Mirena spiraal, gelukkig. Echter heb ik in het eerste jaar veel doorbraakbloedingen en “menstruatiepijnen” gehad. Mij werd verteld dit erbij kon horen en dat je lichaam moest wennen, toen dit na een jaar minder werd, was ik blij met de Mirena, en heb ik geen tot weinig bijwerkingen gehad.


Toen de doorbraakbloedingen na 2 jaar weer terug kwamen, heb ik de spiraal laten verwijderen. Hierna merkte ik dat mijn lijf echt even nodig had om “bij te komen." Heftige menstruatie, vette huid, vette haren, acne, moodswings. Na een aantal jaar stoppen is dit afgezakt en ben ik stabieler geworden.


Helaas zijn de heftige menstruaties nooit echt minder geworden, de ene cyclus heb ik meer dagen met klachten dan klachtenvrije dagen, waaruit is gebleken dat ik PMS heb. Soms lastig, maar ik weet wel dat ik geen hormonale anticonceptie meer wil.Waarom ben je gestopt?


De Mirena spiraal was nooit helemaal een match voor mij, ik heb veel last gehad van de bijwerkingen. Vooral in het begin, waarbij dit na zo'n 3 jaar weer terug kwam. Daarnaast was ik erg benieuwd naar wat mijn lichaam zou doen/voelen zonder hormonen. Samen met mijn vriend besloten om het spiraaltje te laten verwijderen en geen nieuwe te laten zetten.


Hoe lang ben je nu gestopt en hoe bevalt dit?


Ik ben nu 4 jaar gestopt. Dit bevalt op zich goed. Ik ben blij dat mijn lijf, mijn lijf is. Dat er geen kunstmatige hormonen via anticonceptie invloed op mijn welzijn heeft. Echter vind ik het soms lastig dat qua anticonceptie we gebruik moeten maken van condooms, en dat er voor mij geen ander passend alternatief is.


Wat zou je als advies geven aan de jongere versie van jezelf?


Doe zelf je onderzoek en denk goed na voor jezelf, bespreek zoveel mogelijk met je moeder of een andere vrouw die je vertrouwt om zo meer een idee te krijgen wat de opties zijn en wat voor een bijwerkingen dat kan geven.


 

Dit is een ervaringsverhaal, voor iedereen is de ervaring van hormonale anticonceptie anders. Vraag altijd goed advies aan een deskundige, denk aan je huisarts of gynaecoloog. Wij zijn géén medische experts, maar maken de verschillende ervaringen rondom hormonale anticonceptie bespreekbaar. Dat hoort toch heel normaal te zijn?

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven